Logo Aula de Sons - Escoles de música tradicional

EIX TECNOLÒGIC

1 · Taller: BASIC SOUND 1. Taller d’enregistraments  - Dimarts a les 12h

Professor: Albert Recasens

Destinataris: General

Descripció: Un taller de nocions bàsiques per entendre el que passa quan connectem un micròfon o instrument a la nostra targeta de so. També parlarem de com treballem aquesta senyal, quins processos li podem aplicar per aconseguir el so que busquem o per corregir errors que haguem comès, i com hem de repartir els nostres elements en la mescla per aconseguir que soni equilibrada.

Requisits: PC o MAC amb targeta de so

2 · Taller: INFORMÀTICA MUSICAL. Sibelius  - Dimarts a les 16h

Professor: David Valera

Destinataris:  General

Descripció: En aquest taller explicarem com utilitzar el programa d'escriptura musical Sibelius. Començarem des d'un nivell bàsic i arribarem fins on puguem aprofitar al màxim totes les possibilitats del programa.

Està dirigit a qualsevol persona que toqui un instrument musical i tingui interès en saber com s'escriu música en partitura.
Com a compositor porto utilitzant aquest programa diàriament durant més de tres anys. He realitzat cursos per dominar-ho, i he impartit classes a professors de música.

Requisits: PC o MAC amb Sibelius

EIX INSTRUMENTAL

3 · Taller: SOLFEIG RÍTMIC  - Dimecres a les 17h

Professor: Marc Vall

Destinataris: Timbalers i percussionistes

Descripció: La pulsació o els beats, els compassos, les subdivisions, les polirítmies, tot això són detalls importants en la música i en la interpretació i sovint els tenim oblidats o poc treballats, en aquest taller mirarem de treballar una mica tots aquests aspectes per poder entendre millor els compassos i les seves pulsacions, treballarem subdivisions i polirítmies per tal d’agilitzar una mica més la lectura en el moment d’agafar el nostre instrument i poder interpretar correctament diverses partitures que puguem trobar-nos en el dia a dia.

4 · Taller: FEM BALLAR AMB LA PANDERETA  - Dimarts a les 17h

Professor: Òscar Prats “Titus”

Destinataris: Qualsevol nivell.

Descripció: En aquest taller treballarem els patrons de pandereta en els gèneres més freqüents dels balls a plaça: Pasdoble, Polca, Jota, Vals, Masurca, Marxa a 6/8, ...

Requisits: Pandereta o pandero

5 · Taller: ORGANITZEM "EL SOROLL"  - Dimarts a les 18h

Professor: Òscar Prats “Titus”

Destinataris: Nivell mig i avançat

Descripció: En aquest taller oferirem recursos per tocar de forma ordenada i aprendre a escriure els teus propis arranjaments de timbal.

Requisits: Timbal

6 · Taller: RECURSOS PER TOCAR EN PÚBLIC  - Dimarts a les 19h

Professor: Sònia Arias

Destinataris: General

Descripció: Tant des de la meva experiència com a docent, com des de la d’estudiant i intèrpret, he vist que el fet de parlar de por o pànic escènic no és freqüent del tot, malgrat que és una experiència molt habitual dins el col·lectiu de músics. En aquest Tastet d’estiu no es pretén, en cap cas, trobar ni descobrir la fórmula màgica però si que obrirem un espai on en parlarem i aprendrem recursos per tal de minvar i gestionar aquesta angoixa o vergonya a l’hora de tocar en públic.

7 · Taller: CUIDA I DESCOBREIX LA TEVA VEU MITJANÇANT LA CANÇÓ TRADICIONAL  - Dimecres a les 18h

Professor: Heura Gaya

Destinataris: Cantaires

Descripció: En el curs dedicarem el 50% del temps a treballar la veu al nostre "laboratori". Utilitzarem diferents tècniques vocals per aprendre a cuidar millor la nostra salut vocal i a descobrir quines possibilitats té la nostra veu. Poc a poc anirem descobrint quina és la rutina d'exercicis més adient per cadascú per millorar la seva veu cantada i parlada. Una de les tècniques que treballarem és una tècnica ideada per foniatres i logopedes per rehabilitar la veu parlada i que consisteix en uns exercicis bufant i cantant amb diferents diàmetres de tubs que fan que la glotis treballi de manera òptima tot evitant les tensions a la zona vocal. 

L'altre 50% de temps el dedicarem a viure l'experiència d'afrontar la interpretació d'una cançó tradicional pas per pas. Partirem de la tria del repertori, buscarem l'adequació al nostre registre vocal, en treballarem el text, cuidarem la interpretació vocal, en decidirem la ornamentació,...

8 · Taller: ANEM A FER LES AMÈRIQUES AMB EL DIATÒNIC  - Dilluns a les 10h

Professor: Cati Plana i Núria Lozano

Destinataris: Acordionistes

Descripció: L'acordió diatònic, va néixer a Alemanya a finals del s. XIX però, igual que si d'una epidèmia vírica es tractés, es va estendre per tot Europa i ràpidament va arribar a Amèrica on s'hi va instal·lar, fent-se amo i senyor de moltes de les músiques autòctones del continent.

Durant les quatres setmanes del taller, coneixerem quatre cultures que han fet del diatònic un dels principals instruments del seva música popular. I, basant-nos en peces dels diferents  repertoris, aprendrem tècniques i recursos propis de cada gènere. La ruta del nostre viatge va des del nord fins al sud del continent. Passejarem pel Quebec a ritme de Reel i per la Louisiana Cajun, dues cultures que utilitzen el melodió (acordió d'una sola fila de botons) com a instrument principal. Després la brúixola ens portarà cap a dues cultures musicals denominades "norteña" i "nordestina" de l'Amèrica llatina. D'una banda anirem a Mèxic de la mà dels conjunts tex-mex i de l'altre al Brasil amb el forró.

9 · Taller: ARTICULACIONS EN INSTRUMENTS TRADICIONALS DE DOBLE LLENGÜETA  - Dijous a les 17h

Professor: Pau Puig

Destinataris: Grallers, dolçainers i tarotistes

Descripció: Treballarem conceptes bàsics com els que detallem a continuació. Ho farem amb ajuda de dibuixos, partitures, exemples pràctics per part del professor i audicions de fragments musicals:

Articulacions T, R i D.
1. Descripció.
2. Posició de la llengua en relació a la canya i posició de la llengua dintre de
la boca.
3. Exemples i pràctica de cadascuna d'elles per separat.
4. Combinació d'articulacions.
5. Combinació d'articulacions amb lligats.
6. Utilitat de cadascuna o de les seves combinacions.
7. Per a què em pot servir dominar les diferents articulacions? :
- Tècnica: perquè em facilita la velocitat d'articulació d'allò que vull tocar.
- Expressivitat: perquè em permet expressar el que necessito o se'm
demana.
- Variació: Perquè em permet tocar una mateixa cosa de diferents
maneres.
- Interpretació en conjunt: perquè permet que un conjunt soni més
compacte i el discurs sigui més net.
8. Exercicis per treballar-les

Requisits: Nivell mig i avançat

10 · Taller: TÈCNICA DE L’INSTRUMENT PER TAROTA I DOLÇAINA  - Dijous a les 16h

Professor: David Valera

Destinataris: Alumnes de qualsevol nivell

Descripció: Taller dirigit a millorar la tècnica interpretativa amb l'instrument. Es veuran diferents exercicis i obres, ja bé individualment o acompanyats d'un karaoke. Dirigit a alumnes de qualsevol nivell.

Requisits: Tarota o Dolçaina

11 Taller: VIOLA DE RODA  - Dimecres a les 19h

Professor: Adrià Grandia

Destinataris: General

Descripció: Taller centrat sobretot en la tècnica de la mà dreta, és a dir la part rítmica. A través de patrons bàsics i cops no complexos aprendrem a acompanyar les nostres melodies. Per als més experimentats podem aprofundir amb les tècniques més complexes. Cops secundaris, desplaçament, dissociació entre les dues mans. Els cursos sempre tenen una mirada global a l'instrument i el seu manteniment. També ofereixo la possibilitat de treballar altres maneres de fer sonar l'instrument, efectes elèctrics, digitals o acústics. Improvisació i composició sempre són vehicles lligats a la viola de roda.

Requisits: Viola de Roda

EIX CREATIU

12 · Taller: LA IMPROVISACIÓ EN EL CONTEXT DE LA MÚSICA TRADICIONAL  - Dilluns a les 17:30h

Professor: Manu Sabaté

Destinataris: Grallers nivell mig o avançat

Descripció: La improvisació és un procés compositiu a temps real que sovint s'associa de forma exclusiva al jazz (i gèneres emparentats).

Aquest tastet té com objectiu reflexionar al voltant del concepte d’improvisació: és una variació d’una melodia una forma d’improvisació? com podem fer aquestes variacions? quins són els espais (dins de context) en els que s’improvisa? I quins són els espais fora de context en els que també s’improvisa? segueixo el xifrat d’acords o no? com puc seguir un xifrat d’acords?

13 · Taller: NOMÉS GRALLES?  - Dilluns a les 19h

Professor: Manu Sabaté

Destinataris: General

Descripció: Cada cultura del món té les seves músiques: els seus gèneres particulars, els seus instruments, les seves maneres de viure la música… I actualment, podem accedir a tot aquest coneixement a cop de clic.
M’agradaria proposar-vos un petit recorregut per quatre cultures musicals força properes (menys una!): la música bretona, la música nòrdica, la música polonesa i la música taiwanesa. Amb l’objectiu de fer un tastet dels seus repertoris i les seves maneres de tocar; analitzar i destriar els recursos ornamentals que fan servir per tal de fer-los servir al nostre instrument.

14 · Taller: INICIACIÓ A LA MÚSICA GIPSY I KLEZMER  - Dilluns a les 11h

Professor: Pep Moliner

Destinatari: Tots els nivells

Descripció: Iniciació al món de la música Gipsy i Klezmer, a les músiques de l'Europa de l’Est.

Introducció a la història de la música Gipsy i Klezmer. Treball sobre diferents estils geogràfics de la música de l'Europa de l'Est. Treball dels compassos compostos i la seva vinculació geogràfica a les músiques tradicionals i populars. Treball sobre les harmonies característiques de cada regió i estil. Introducció a la improvisació en la música Gipsy i Klezmer.

15 · Taller: ARRANJAMENTS  - Dijous a les 20h

Professor: Ivó Jordà

Destinataris: El curs d’arranjaments consistirà en tractar de manera teòrica i pràctica els coneixements bàsics a tenir en compte per tal de crear un arranjament. El curs finalitzarà amb la realització d’un arranjament individual de cada alumne.
Volem conèixer les tècniques per arranjar i adquirir els recursos creatius per fer un arranjament. Observar exemples reals d’obres per extreure coneixements per arranjar millor i elaborar un arranjament per una formació real (la més propera a cada
alumne).

Requisits: Nocions bàsiques de llenguatge musical i harmonia

16 · Taller: INICIACIÓ A L’HARMONIA  - Dimecres a les 18h

Professor: David Valera

Destinataris: Qualsevol persona que vulgui conèixer l’harmonia

Descripció: En aquest taller començarem a explicar què és l'harmonia i com utilitzar-la. Començarem pels conceptes més bàsics com la formació d'acords, el coneixement dels diferents tipus d'acords i la seua utilització. Ho veurem d'una forma enfocada a la música tradicional.

17 · Taller: L’HARMONIA MODAL  - Dimecres a les 16h

Professor: David Valera

Destinataris: General

Descripció: Coneixerem els diferents modes (o escales modals), la seva sonoritat i el seu aprofitament a l'hora d'harmonitzar una partitura. Començarem des del punt més bàsic de l'harmonia modal.

Requisits: coneixements bàsics d’harmonia.

18 · Taller: PREPARACIÓ D’UN CONCERT/ESPECTACLE  - Dimarts a les 20h

Professor: Ivó Jordà

Destinataris: General

Descripció: El curs tractarà totes les consideracions a tenir en compte per tal de crear un concert o espectacle rodó, tenint en compte les característiques del grup, del públic i de l’entorn. Des de la tria de repertori a la promoció, passant per la posada en escena i la metodologia d’assaig.

S’adquiriran coneixements per tal de crear un espectacle amb el màxim d’èxit possible, donant recursos per treballar un espectacle musical/concert en directe, observar exemples reals d’espectacles musicals/concerts exitosos i elaborar un pla de treball per a un possible cas real (o imaginari).

19 · Taller: ENREGISTRAMENT D’UN DISC  - Dimecres a les 20h

Professor: Ivó Jordà

Destinataris: General

Descripció: Per conèixer tots els passos que s’han de seguir previs al llançament d’un disc. Des del moment inicial fins que surt al mercat.

L’objectiu és adquirir coneixements per tal de gravar i publicar un disc, tenir recursos per facilitar-ne la gravació, observar exemples reals de discos editats i elaborar un pla de treball per a un possible llançament de disc.