Logo Aula de Sons - Escoles de música tradicional

PROGRAMA DE TALLERS TASTET 2024

 

1r Torn de tallers

Hora: 10 h a 11:30 h

Lloc: Mas de l'Hort d'Iglésies

Carrer de Tarragona, 10, 43470 La Selva del Camp

 

1 Taller: Polifonia tradicional

Professor/a: Heura Gaya Escué

Instrument: Transversal

Nivell: Tots

Descripció: Cantar a veus a la taverna, a l'església, a l'aplec..., era una pràctica habitual entre els catalans.

La gent ho feia sense saber "solfa", ara n'hem perdut la pràctica i ens costa inventar una 2a veu o un baix a una cançó.

Durant el taller aprendrem cançons i a posar-hi veus, tot descobrint els mecanismes més usuals de la construcció polifònica a casa nostra i bona part del Mediterrani. Per fer el taller només cal tenir ganes de cantar.

 

2 Taller: Taller de ballar Jota

Professor/a: Núria Navàs

Instrument: Transversal

Nivell: Tots

Descripció: La jota és un dels grans gèneres de ball que tenim als Països Catalans i que compartim amb molts altres territoris de la Península Ibèrica. D'orígens incerts, en algunes parts del territori s'ha perdut, però en altres es manté molt viva i en altres es va recuperant el gust per a ballar-la.

És una dansa de parella que es balla improvisant i que ens permet, per tant, un joc molt bonic i variat amb la parella de cada moment.

Al taller coneixerem l'estructura bàsica i els codis necessaris per a poder ballar qualsevol jota de forma improvisada. Practicarem diversos puntejos, punts llisos i algun punt arrossegat. I tot això ho farem mirant més enllà del ball de bot, perquè aquesta és només una de les maneres d'entendre la jota als Països Catalans, però que s'està fent molt present.

 

3 Taller: Afinació pràctica per a la Gralla

Professor/a: Ivó Jordà

Instrument: Gralla

Nivell: Tots

Descripció: Descobreix la importància de l'afinació amb la gralla. Explorarem la teoria fonamental, tècniques pràctiques i exercicis d'afinació per garantir un rendiment excepcional. Desenvolupa habilitats per ajustar l’afinació amb confiança, treballant la percepció auditiva tot connectant amb altres grallers i aprofundint en els secrets d'una execució millorada.

 

4 Taller: Uns ministrers ben ornamentats

Professor/a: Dani Carbonell

Instrument: Sac, flabiol, tarotes, percussió

Nivell: Mig - avançat

Descripció: Saps com enriquir, variar o potenciar una melodia? Aprendrem uns quants trucs que sempre funcionen encara que no estiguis inspirat per ornamentar una melodia. Parlem de notes de pas, brodadures, pedals, reguinyols i d'altres recursos que no es basen en harmonia si no en recursos melòdics.

 

5 Taller: Composició i arranjaments

Professor/a: Sergi Masalias

Instrument: Transversal

Nivell: Mig

Descripció: En aquest taller aprendrem els conceptes fonamentals per arranjar i compondre per a qualsevol instrument en un context de música tradicional.

 

6 Taller: Dissecció rítmica

Professor/a: Marc Laguna

Instrument: Transversal

Nivell: Tots

Descripció: Potenciar concepte de pulsació i subdivisió (corxeres vs tresets!!!) interna per tocar de forma clara. Aprendrem a tocar (poli)ritmes (ostinatos) amb les mans per prendre consciència del correcte interpretació rítmica. Primer amb la referència del metrònom (o cantant el compàs) i seguidament cantant melodies o fragments melòdics del repertori d’Aula de Sons.

 

7 Taller: Taller de Musescore 4

Professor/a: Lluís Giménez

Instrument: Transversal

Nivell: Iniciació

Descripció: Curs d'iniciació destinat a alumnes que no l'han utilitzat mai o que en tenen primeres nocions.

Introducció de notes al pentagrama, escriptura dels elements habituals en música (lligadures, articulació, repeticions, compassos, etc.), edició, maquetació i extracció de particel·les.

Cal portar un ordinador amb el Musescore 4 instal·lat (o alments la versió 3) i auriculars. https://musescore.org/ca

 

8 Taller: Taller de percussió corporal

Professor/a: Noé Forés

Instrument: Transversal

Nivell: Tots

Descripció: En aquest taller de percussió corporal treballarem individualment i en grup investigant les possibilitats sonores del cos a través de l'escola i la coordinació entre el ritme i el moviment. Realitzarem dinàmiques de treball en grup per aprendre a focalitzar i diversificar l'atenció grupal a través del temps, ens divertirem amb jocs rítmics i desenvoluparem coreografies. A més, aprendrem frases de percussió corporal tot coordinant el cos per crear una frase musical conjunta.

 

2r Torn de tallers

Hora: 12 h a 13:30 h

Lloc: Mas de l'Hort d'Iglésies

Carrer de Tarragona, 10, 43470 La Selva del Camp

 

1 Taller: Cançons de pandero

Professor/a: Heura Gaya Escué

Instrument: Transversal

Nivell: Tots

Descripció: Les cançons de pandero eren cantades exclusivament per les dones de les confraries del Roser per fer capta per la verge. Cada poble tenia la seva melodia i el text es podia improvisar. Mentre cantaven s'acompanyaven amb els panderos quadrats o tambors.

 

2 Taller: Taller de "Balls d'Envelat". Els balls de parella habituals en un ball folk.

Professor/a: Núria Navàs

Instrument: Transversal

Nivell: Tots

Descripció: Si en un ball folk ets dels qui abandonen la pista quan sonen els balls de parella, aquest és el teu taller.

A l'hora de posar-nos a ballar en parella hem de conèixer els passos i aires propis del ball en qüestió, però, alhora, hem de conèixer les estratègies bàsiques i comuns en tots els balls aferrats: com ens agafem, com ens comuniquem, qui dirigeix, com s'evoluciona en una pista de ball...

Al taller treballarem tots dos aspectes: elements comuns dels balls de parella i els passos bàsics del pasdoble, el xotis, la polca, el vals i la masurca.

 

3 Taller: Cobla de flabiol

Professor/a: Quim Boix

Instrument: Flabiols

Nivell: Mig - avançat

Descripció: Farem una introducció al funcionament de la cobla de flabiols des de dos enfocs: Basat en les referències històriques de la tradició oral que ha arribat als nostres dies i ens els estudis que han fet els musicòlegs que han aprofundit en la pràctica de les antigues cobles de flabiols de la tradició oral.

I també basat en un dels models que s'empra actualment a tres veus amb arranjaments basats en l'harmonia clàssica o contemporània, escrit per a dos flabiols i un flabiol gros.

 

4 Taller: Fem una cobla de gralles

Professor/a: Ivó Jordà

Instrument: Gralla

Nivell: Mig - avançat

Descripció: Una oportunitat execpcional per crear una formació musical única on gralla n'és la protagonista. Viurem una experiència enriquidora, treballant conjuntament una obra tractant el conjunt com una cobla de gralles. Explorarem amb la diversitat de veus i models de gralla: dolça, baixa i subbaixa.

 

5 Taller: Taller de canyes

Professor/a: Daniel Carbonell

Instrument: Gralla

Nivell: Avançat

Descripció: Que li passa a la meva canya? En aquest taller portarem la canya al metge. Aprendrem què hem d'observar per fer un bon diagnòstic per aplicar una bona solució. Obrir o tancar la canya i veure si cal rascar-la i a on.

S’ha de portar, si en tens, alguna canya vella i una de nova per arreglar. Les eines que et poden anar be son: un cuter, un ganivet plà, paper de vidre finet, teflon i fil.

 

6 Taller: Timbal melòman

Professor/a: Marc Laguna

Instrument: Timbal

Nivell: Mig - avançat

Descripció: Aprendre a acompanyar des de la melodia i aplicant variacions dels patrons rítmics de forma musical.

 

7 Taller: Posa't a punt la pell!

Professor/a: Gerard Pouget

Instrument: Percussió

Nivell: Tots

Descripció: Una de les parts indispensables dels instruments de percussió tradicional són les pells, les membranes que s’encarreguen d’emetre i expandir les vibracions del so. Amb els anys, i a causa de la industrialització, cada vegada costa més trobar pells adequades per a aquest tipus d’instruments. Però tenim la solució! Us presentem el taller d’elaboració de pells per a timbal, a través del qual aprendreu a fer-vos vosaltres mateixos una membrana de pell i coneixereu els secrets per treure el màxim partit al vostre instrument, d’una manera fàcil i amb eines que teniu al vostre abast, a través del coneixement del timbal i a perdre la por al desmuntatge i muntatge.

 

8 Taller: Introducció al giusto sil·làbic

Professor/a: Marçal Ramon

Instrument: Instruments afinats a 440hz

Nivell: Mig - avançat

Descripció: El giusto sil·làbic és molt més present del que ens pensem a la nostra música. En aquest taller descobrirem com funciona i jugarem a sentir-nos còmodes tocant amb compassos com el 21/8, el 13/8 ... És molt més fàcil del que sembla!